
Zbliża się „Wiosenna przygoda z winiarstwem”!
Jeśli chcesz uprawiać winorośl, nawet pojedynczy krzew, ale nie wiesz jak się do tego zabrać już niebawem nadarzy się znakomita okazja, by poszerzyć swoją wiedzę na temat winiarstwa. Od 15 lutego do 8 marca, w każdą sobotę zapraszamy do Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze na bezpłatne szkolenie z podstaw winiarstwa i sommelierstwa. W trakcie zajęć doświadczeni lubuscy winiarze przekażą uczestnikom wiedzę, m.in. na temat zakładania winnicy, prowadzenia upraw, produkcji winiarskiej oraz zasad degustacji. Wykłady i zajęcia praktyczne na Winnicy Samorządowej poprowadzą Kinga Kowalewska-Koziarska ( Winnica Kinga), Krzysztof Fedorowicz ( Winnica Miłosz) i Jarosław Lewandowski ( Winnica Na Leśnej Polanie), którzy podpowiedzą jak amatorsko uprawiać winorośl i jak o nią dbać. Więcej informacji na temat uczestnictwa można uzyskać pod numerem tel. 68 320 01 12.
Szczegółowy program warsztatów
15 lutego, godz. 11.00-15.00
· lokalizacja winnicy
· przedstawienie rocznego kalendarza prac winiarskich
· dobór odmian winorośli
· przygotowanie do nasadzenia sadzonek
1 marca, godz. 11.00-15.00
· czas zbierania owoców i ich obróbka
· wytłaczanie moszczu i klarowanie
· maceracja, fermentacja, stabilizacja wina
· przygotowanie do rozlewu wina
22 lutego, godz. 11.00-15.00
· prowadzenia uprawy winiarskiej,
· stosowanie środków ochrony roślin w winiarstwie
· praktyczny pokaz cięcia krzewów winorośli na Winnicy Samorządowej
· ustalenie terminu zbiorów
8 marca, godz. 11.00-15.00
· jak powstaje wino i jak czytać etykiety
· jakie są style wina i jak je odróżniać,
· jak podawać i degustować wino
· jak dobierać wino do potraw