Wiosenna przygoda z winiarstwem

Lubuskie Centrum Winiarstwa zaprasza na cykl bezpłatnych warsztatów pod nazwą „Wiosenna przygoda z winiarstwem”. Seria czterech spotkań dla osób interesujących się winiarstwem oraz początkujących odbędzie się na przełomie lutego i marca w siedzibie LCW w Zaborze. Prelegentami będą doświadczeni lubuscy winiarze.

Tematyka warsztatów będzie obejmować podstawy winiarstwa i ma dać uczestnikom wiedzę umożliwiającą rozpoczęcie amatorskiej uprawy i produkcji winiarskiej. Nie zabraknie też zajęć związanych z kulturą winiarską w tym dotyczących podstaw sommelierstwa. Spotkania zostaną przeprowadzone w formie teoretycznej oraz praktycznej i będą realizowane w budynku LCW, a także na terenie Winnicy Samorządowej. Udział w zajęciach jest darmowy, ale liczba miejsc uczestników warsztatów jest ograniczona.

Zapisy zainteresowanych przyjmujemy telefonicznie pod nr 68 320 01 12 lub mailowo  na adres: m.nowak@lubuskie.pl 

Program warsztatów:


  • 24 lutego, godz. 10.00-14.00 / Temat: Zakładanie winnicy i przedstawienie rocznego kalendarza prac winiarskich, dobór odmian winorośli do warunków glebowych i klimatycznych, pokaz przygotowania osprzętu niezbędnego do zasadzenia winorośli, wybór terenu pod uprawę na przykładzie nasadzeń dokonanych na Winnicy Samorządowej. Prowadzenie warsztatów: Roman Grad – Winnica Julia.
  • 2 marca, godz. 10.00-14.00 / Temat: Zasady prowadzenia uprawy winiarskiej, stosowanie środków ochrony roślin w winiarstwie,   praktyczny pokaz cięcia krzewów winorośli na jednej z parceli znajdującej się na Winnicy Samorządowej. Prowadzenie warsztatów: Jarosław Lewandowski – Winnica Na Leśnej Polanie.
  • 9 marca, godz. 10.00-14.00  / Temat: Przygotowanie do zbiorów, zasady tłoczenia winogron, klasyfikacja win, przebieg procesu produkcji wina na przykładzie praktycznej prezentacji urządzeń znajdujących się w Sali produkcyjnej LCW. Prowadzenie warsztatów: Krzysztof Fedorowicz – Winnica Miłosz.
  • 16 marca, godz. 10.00-14.00 / Temat: Podstawy sommelierstwa, dobór win do potraw, praktyczne zajęcia z rozpoznawania i klasyfikowania win na podstawie wytrawności i zawartości alkoholu. Prowadzenie warsztatów: Kinga Kowalewska-Koziarska – Winnica Kinga.