Facebook

  • 5/11/19 listopad

    IV Święto Młodego Wina

    11 listopada w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze odbędzie się Święto Młodego Wina. To czwarta już tego rodzaju impreza, na której goście skosztują gęsiny i produktów regionalnych oraz obejrzą pokaz kulinarny w wykonaniu Mateusza Gesslera.

    ,,Wino i gęsina na Święto Marcina'' - to hasło przewodnie na tegoroczne uroczystości. Święto odbędzie się w poniedziałek, 11 listopada w godz. 15-19. Nawiązuje ono do zwyczajów winiarzy z Francji, gdzie w trzeci czwartek listopada pije się młode beaujolais noveau. Tego dnia w restauracjach pojawia się kartka z informacją: „Beaujolais nouveau est arrive”, czyli „Beaujolais nouveau przybyło”. Francuski pomysł przyjął się i w innych krajach, nie tylko w Europie. Od czterech lat swoim pierwszym po zbiorach winem chwalą się w Zaborze lubuscy winiarze.

    W programie znajdziemy m.in. konkurs na najlepsze młode wino i najpopularniejszą winnicę, a także prezentacje lubuskich winnic.

    W Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze zaprezentuje się też Mateusz Gessler (w godz. 16-18). Kucharz, juror programu TVN MasterChef Junior, a prywatnie syn restauratora Adama Gesslera, weźmie udział w warsztatach i pokazie kulinarnym. Goście będą mogli wziąć udział w warsztatach na temat sztuki m.in. serwowania wina i dowiedzą się m.in., jak przygotować grzane wino po lubusku. Spróbują też gęsiny przygotowanej przez lubuskie restauracje i stowarzyszenia.

  • 15/10/19 październik

    Ambasadorzy Lubuskiego Winiarstwa

    Tu, w regionie lubuskim, na Kongresie Gospodarczym nie możemy mówić o gospodarce bez winiarstwa. To są nasze tradycje, które udaje nam się razem dzięki państwu odradzać. Winnica w Zaborze to nasz produkt turystyczny – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak.

    Tradycyjnie w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze zgromadzili się najważniejsi krajowi eksperci i enolodzy oraz lubuscy winiarze. Robert Makłowicz - ekspert kulinarny - w swoim wyjątkowym stylu poprowadził panel winiarski tegorocznego Kongresu Gospodarczego.

    - Zdrowie i jakość życia to nasze inteligentne specjalizacje. To nie jest tylko moda wykreowana i wypromowana w regionie lubuskim, ale sposób na życie, bardzo dobry sposób na życie. Dlatego jestem tu dzisiaj, aby podziękować promotorom i wszystkim, którzy bardzo mocno nasz region promują. Promują jako region ludzi aktywnych, chcących zdrowo żyć - mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak. Marszałek podkreślała, że bez lubuskich winiarzy odradzanie tradycji winiarskich nie byłoby możliwe. - Nie byłoby też możliwe budowanie tej ,,Polskiej Toskanii’’, tutaj, na Ziemi Lubuskiej. - W tym roku po raz pierwszy przyjęto do Rady Ambasadorów Lubuskiego Winiarstwa lubuskich winiarzy. Pod koniec września 2019 r. podczas Winobrania w Radzie zasiedli:

    - Kinga Kowalewska-Koziarska – Winnica Kinga

    - Marek Krojcig – Winnica Stara Winna Góra

    - Przemysław Karwowski – Fundacja Na Rzecz Lubuskiego Dziedzictwa - Gloria Monte Verde

    - Krzysztof Fedorowicz – Winnica Miłosz

    Do grona Ambasadorów Lubuskiego Winiarstwa podczas gali Kongresu Gospodarczego w Filharmonii Zielonogórskiej powołano też:

    - Roberta Makłowicza – krytyka kulinarnego i dziennikarza

    - Romana Grada - Winnica Julia

    - Jacka Kapałę - Winnica Ingrid

    - Jarosława Lewandowskiego - Winnica Na Leśnej Polanie

    - Mariusz Pacholaka - Winnica Cantina

     Następnego dnia podczas panelu winiarskiego Kongresu Gospodarczego w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze do grona ambasadorów dołączył Maciej Nowicki – dziennikarz i krytyk winiarski portalu Winicjatywa.pl związany też z magazynem Ferment. M. Nowicki polskim winem zajmuje się od 8 lat. To współorganizator festiwali promujących polskie winiarstwo, przewodniczący i członek komisji sędziowskich w polskich konkursach winiarskich, uczestnik paneli dyskusyjnych, prowadzący degustacje polskich win w całym kraju i promujący je za granicą. Dziennikarz ten był m.in. z lubuskim winiarzami w Madrycie, gdzie był światkiem ,,pojedynku’’ pomiędzy lubuskimi a hiszpańskimi winiarzami.  

  • 3/10/19 październik

    Kongres gospodarczy 2019

    Marszałek Województwa Lubuskiego, Elżbieta Anna Polak zaprasza do udziału w Kongresie Gospodarczym – Lubuskie 2019, który w tym roku poświęcony jest tematyce pro-ekologicznej i ochronie środowiska, a także trendom w marketingu miejsc i e-commerce.

    Kongres odbędzie się 10 października w Filharmonii Zielonogórskiej oraz 11 października 2019 r. w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze i w Centrum Energetyki Odnawialnej w Sulechowie.

    Uczestnicy Kongresu będą mieli możliwość porozmawiać z ekspertami na temat wyzwań dla biznesu i administracji w zakresie e-usług i społeczeństwa informacyjnego. Dla znawców marketingu przygotowano panel o najnowszych trendach w marketingu miejsc z udziałem międzynarodowych ekspertów.
    Podczas wieczornej Gali Kongresu w Filharmonii 10 października wręczone zostaną Nagrody Gospodarcze Marszałka Województwa dla najbardziej ekologicznych, a także najbardziej innowacyjnych firm z województwa. A wszystko przy doskonałej muzyce, gwiazdy Męskiego Grania – Krzysztofa Zalewskiego.

    11 października w LCW w Zaborze zaplanowano blok winiarski ,,Lubuskie – zielona kraina winem płynąca’’ na temat m.in. szans, problemów i rozwoju regionalnego winiarstwa. Odbędzie się też blok gastronomiczny „Wikt & Wino- Para warta zachodu” o tym jakie miejsce zabiera wino w branży gastronomicznej i jego potencjale oraz blok żywieniowy na temat współczesnych trendów dietetycznych.

     Nie zabraknie też informacji dla zainteresowanych start-upami. W Centrum Energetyki Odnawialnej w Sulechowie odbędzie się panel „Start Up! Po polsku” z poradami jak wystartować bez budżetu co zrobić z pomysłem i jak dalej rozwijać działalność. Nie zabraknie również panelu o nowoczesnym mieście, smart cities i „błękitnej” infrastrukturze jako przyszłości w rozwoju miasta.
    Prelegentami będą m.in.:
    – Elżbieta Anna Polak – Marszałek Województwa Lubuskiego
    – prof. Leszek Balcerowicz
    – Jacek Karnowski – prezydent Sopotu
    – Radosław Kotarski – dziennikarz, podróżnik, przedsiębiorca, autor programu „Podróże z historią”.
    – Tomasz Jabłoński – Qpony.pl
    – Maciej Wesołowski – zastępca redaktora naczelnego National Geographic Traveller
    – Allegro – Wojciech Kozłowski

     

  • 10/09/19 wrzesień

    IV Winobranie na Winnicy Samorządowej w Zaborze

    Wspólne zbieranie i wyciskanie winogron, degustacja soku, konkursy wiedzy winiarskiej oraz wykłady historyczne o lubuskim winie. To tylko część atrakcji, które będą czekały na uczestników IV Winobrania na Winnicy Samorządowej. Wydarzenie to odbędzie się 22 września w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze w godzinach 13.00-17.00.

    Co roku Winobranie na Winnicy Samorządowej jest doskonałą okazją do zabawy, a także do zdobycia nowych doświadczeń na temat lubuskiego winiarstwa. Nie inaczej będzie w tym roku. Winiarskie dożynki w Zaborze rozpocznie powołanie Rady Ambasadorów Lubuskiego Winiarstwa oraz korowód, na czele którego przemaszeruje Marszałek Województwa Lubuskiego Elżbieta Anna Polak oraz Bachus z bachantkami. Następnie uczestnicy wezmą udział w pokazie tłoczenia winogron oraz degustacjach soku.Całość okrasi muzycznie Młodzieżowa Orkiestra Dęta Zespołu Szkól Budowlanych w Zielonej Górze oraz kapela koźlarska Kotkowiacy ze Zbąszynka. Najmłodsi będą mogli sprawdzić swoje umiejętności w trakcie warsztatów z plecenia wianków i koszyków oraz tworzenia winobraniowych ozdób.

    Dla starszych organizatorzy przygotowali testy i konkursy, w których główną rolę odegra lubuskie winiarstwo i winnica samorządowa. Podobnie jak w poprzednich latach nie zabraknie wykładów historycznych. Szczególnie zapraszamy na promocję turystycznej mapy „Lubuskie winnice wczoraj i dziś”, którą wydał niedawno Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego wspólnie z Fundacją na Rzecz Lubuskiego Dziedzictwa „Gloria Monte Verde”. Wykład na temat historii upraw winogron w naszym regionie poprowadzi pomysłodawca mapy Przemysław Karwowski, a o anegdotach winiarskich opowie dr Arkadiusz Cincio z Muzeum Ziemi Lubuskiej. Wydarzeniom związanym z IV Winobraniem na Winnicy Samorządowej towarzyszyć będzie Jarmark, w trakcie którego odbędą się prezentacje winiarskie połączone z degustacją i sprzedażą produktów regionalnych.

  • 18/07/19 lipiec

    Gorący winiarski weekend

    Przed nami kolejna odsłona Weekendów Otwartych Winnic 2019. Tym razem lubuscy winiarze zapraszają do odwiedzenia swoich winnic 19,20 i 21 sierpnia. W tych dniach czynne będzie również Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze, które dodatkowo w sobotę zaprasza na bezpłatne warsztaty winiarskie.

    Tematyką najbliższego spotkania będzie sommelierstwo, a uczestnicy zapoznają się, m.in. z zasadami serwowania wina, rozpoznawania jego wad czy właściwego doboru do potraw. Zajęcia odbędą się w ramach cyklu „Wakacyjna przygoda z winiarstwem”, a całoćć poprowadzi Kinga Kowalewska-Koziarska z Winnicy „Kinga” w Starej Wsi. Liczba miejsc w warsztatach jest ograniczona, zapisów na listę uczestników można dokonywać e-mailowo ( zabor@lubuskie.pl ) lub telefonicznie 68 320 01 12.

    W najbliższy weekend będzie można też odwiedzić 7 lubuskich winnic. Winiarze zapraszają o pełnej godzinie w godz. od 12.00 do 18.00. Osoby planujące wizytę na winnicy prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny z jej właścicielami w celu ustalenia dokładnych godzin prezentacji oraz odpłatności. W dniach 19-21 sierpnia nieczynna będzie Winnica „Julia”.


    Weekend III
    19-21 lipca (Winnica Cantina, Winnica U Michała, Winnica Marcus, Winnica Na Leśnej Polanie, Winnica Kinga, Winnica Ingrid, Winnica Miłosz, Lubuskie Centrum Winiarstwa)

    Weekend IV
    15-18 sierpnia  (Winnica Cantina, U Michała, Marcus , Na Leśnej Polanie, Winnica Kinga, Winnica Ingrid, Winnica Miłosz, Lubuskie Centrum Winiarstwa. Na swój czwarty weekend Winnica Julia zaprasza w terminie 9-11 sierpnia)

  • 15/07/19 lipiec

    W LCW ruszył cykl wakacyjnych warsztatów

    Za nami pierwsza część edukacyjnych warsztatów pod nazwą „Wakacyjna przygoda z winiarstwem”, które w lipcu i sierpniu organizowane są przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. Zajęcia poprowadził Krzysztof Fedorowicz z Winnicy Miłosz, a głównym tematem inauguracyjnego spotkania było zakładanie winnicy i dobór odmian winorośli.

    Jak zaplanować winnicę? Gdzie najlepiej zasadzić winorośl? Jakie odmiany sprawdzają się w warunkach klimatycznych charakterystycznych dla naszego regionu? To tylko kilka z wielu pytań, na które odpowiadał prowadzący pierwsze bezpłatne warsztaty edukacyjne dla amatorów z cyklu „Wakacyjna przygoda z winiarstwem”. Obok wiedzy teoretycznej Krzysztof Fedorowicz dzielił się z uczestnikami także umiejętnościami praktycznymi, podczas wizyty na Winnicy Samorządowej.

    W najbliższą sobotę druga część cyklu, tym razem poświęcony podstawom sommelierstwa. Liczba miejsc jest ograniczona. Zapisy na warsztaty przyjmujemy telefonicznie pod numerem 68 320 01 12 oraz mailowo na adres zabor@lubuskie.pl .

    20 lipca – Zasady serwowania i degustacji wina – prowadzenie Kinga Kowalewska-Koziarska „Winnica Kinga”, godz.10.00-14.00

    27 lipca – Różnice w produkcji win białych, różowych i czerwonych – prowadzenie Mariusz Pacholak „Winnica Cantina”, godz.10.00-14.00

    3 sierpnia – Przygotowanie do zbiorów i zasady produkcji wina w warunkach domowych – prowadzenie Jarosław Lewandowski „Winnica Na Leśnej Polanie”, godz.10.00-14.00

    Dla osób, które wezmą udział we wszystkich warsztatach Lubuskie Centrum Winiarstwa przygotowało okolicznościowe certyfikaty

  • 5/07/19 lipiec

    Niebawem rozpoczniemy "Wakacyjną przygodę z winiarstwem"

    „Wakacyjna przygoda z winiarstwem”. Tak nazywa się cykl bezpłatnych warsztatów dla początkujących, które w lipcu i sierpniu odbędą się w Lubuskim Centrum Winiarstwa. Pierwsze spotkanie już  13 lipca w godzinach 10.00-14.00.

    Na kolejne warsztaty zapraszamy 20 i 27 lipca oraz 3 sierpnia. Liczba miejsc jest ograniczona, a zapisy uczestników przyjmujemy telefonicznie pod numerem 68 320 01 12 oraz mailowo na adres zabor@lubuskie.pl .
     
    13 lipca – Dobór odmian winorośli do warunków glebowych i klimatycznych – prowadzenie Krzysztof Fedorowicz „Winnica Miłosz”, godz.10.00-14.00

    20 lipca – Zasady serwowania i degustacji wina – prowadzenie Kinga Kowalewska-Koziarska „Winnica Kinga”, godz.10.00-14.00

    27 lipca – Różnice w produkcji win białych, różowych i czerwonych – prowadzenie Mariusz Pacholak „Winnica Cantina”, godz.10.00-14.00

    3 sierpnia – Przygotowanie do zbiorów i zasady produkcji wina w warunkach domowych – prowadzenie Jarosław Lewandowski „Winnica Na Leśnej Polanie”, godz.10.00-14.00

    Dla osób, które wezmą udział we wszystkich warsztatach Lubuskie Centrum Winiarstwa przygotowało okolicznościowe certyfikaty.

  • 14/05/19 maj

    Pszczoły zawładną LCW

    Pokazy kręcenia miodu wraz z degustacjami, jarmark produktów pszczelarskich, warsztaty edukacyjne dla dzieci i dorosłych. To tylko część atrakcji, które czekają na uczestników kolejnego wydarzenia w Lubuskim Centrum Winiarstwa. Tym razem, wspólnie z Lubuskim Związkiem Pszczelarzy zapraszamy do Zaboru w związku z obchodami II Światowego Dnia Pszczół.

    Spotykamy się w najbliższą niedzielę 19 maja w samo południe. Przed dwoma laty Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych uchwaliło 20 maja "Światowym Dniem Pszczół”. W związku z tym na całym świecie odbywają się wydarzenia mające promować pszczelarstwo, wiedzę o roli pszczoły w życiu człowieka oraz różnego rodzaju inicjatywy na rzecz ekologii.

    Program II Światowego Dnia Pszczół
    19 maja 2019 r. Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze
    Godzina 12.00-16.00.

    Program:
    12.00-16.00 – Jarmark pszczelarski ( ul. Winiarska przy LCW )
    sprzedaż miodu i wyrobów pszczelarskich z udziałem pięciu pasiek z Lubuskiego Związku Pszczelarskiego

    12.00-16.00 – Warsztaty edukacyjne ( wiata zachodnia LCW )
    zajęcia edukacyjne dla dzieci i dorosłych o tematyce nawiązującej do pszczelarstwa i roli pszczoły w życiu człowieka realizowane przez Magdalenę Świderską z gospodarstwa Malinówka

    12.00-16.00 – Animacje dla dzieci i konkursy z nagrodami ( tereny zielone wokół LCW )

    12.00-16.00 – Wykłady pszczelarskie dla początkujących ( sala konferencyjna LCW )
    Podstawy pszczelarstwa i prowadzenia pasieki -  Bogusław Dubiel – członek Zarządu Lubuskiego Związku Pszczelarzy

    Matka pszczela i jej rozwój – Remigiusz Dutkowiak – Gospodarstwo Pszczelarskie Dutkowiak

    13.00- 14.00 Prezentacja sprzętu pszczelarskiego w wykonaniu Sklepu Pszczelarskiego Łukasiewicz
    (parking LCW)

    14.00-16.00 Pokaz kręcenia miodu wraz z degustacją dla publiczności ( sala produkcyjna LCW )

  • 6/05/19 maj

    Warsztaty sommelierskie z Winnicą Kinga

    Ponad 50 osób uczestniczyło w kolejnych warsztatach winiarskich organizowanych w Lubuskim Centrum Winiarstwa przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Tematem zajęć prowadzonych w ramach cyklu „Zostań winiarskim ekspertem” było sommelierstwo.


    Autorką warsztatów była Kinga Kowalewska-Koziarska z Winnicy Kinga w Starej Wsi koło Nowej Soli. Uczestnicy wzięli udział w części teoretycznej i praktycznej. Na początek poznali rolę sommeliera i zasady obowiązujące w różnorodnym świecie typów win i winorośli. Później uczestniczyli w ćwiczeniach praktycznych pozwalających odkryć bogactwo zapachów i smaków lubuskich win.

  • 26/04/19 kwiecień

    Terminy Weekendów Otwartych Winnic - 2019

    Zapraszamy do spędzenia czasu w otoczeniu malowniczych lubuskich winnic w ramach Weekendów Otwartych Winnic 2019. Podobnie jak w poprzednich latach oferta dla zwiedzających jest bogata i każdy enoturysta na pewno znajdzie coś dla siebie. Oprócz możliwości delektowania się lokalnymi trunkami, winiarze oprowadzą swoich gości po winnicach i opowiedzą wiele ciekawostek z dziedziny uprawy winorośli i produkcji wina.

    Weekend I
    1-5 maja (Winnica Cantina, Winnica Julia, Winnica U Michała, Winnica Marcus, Winnica Kinga, Winnica Ingrid, Winnica Miłosz, Lubuskie Centrum Winiarstwa)
    W ramach pierwszego weekendu Lubuskie Centrum Winiarstwa zaprasza 4 maja w godzinach 10.00-14.00 na bezpłatne warsztaty sommelierskie. Zajęcia poprowadzi Kinga Kowalewska-Koziarska. Liczba miejsc ograniczona. Szczegółowe informacje i zapisy na warsztaty: tel. 68 320 01 12 lub zabor@lubuskie.pl
     
    Weekend II
    20-23 czerwca (Winnica Cantina, Winnica Julia, Winnica U Michała, Winnica Marcus, Winnica Na Leśnej Polanie Winnica Kinga, Winnica Ingrid, Winnica Miłosz, Lubuskie Centrum Winiarstwa)
     
    Weekend III
    19-21 lipca (Winnica Cantina, Winnica Julia, Winnica U Michała, Winnica Marcus, Winnica Na Leśnej Polanie Winnica Kinga, Winnica Ingrid, Winnica Miłosz, Lubuskie Centrum Winiarstwa)
     
    Weekend IV
    15-18 sierpnia  (Winnica Cantina, U Michała, Marcus , Na Leśnej Polanie, Winnica Kinga, Winnica Ingrid, Winnica Miłosz, Lubuskie Centrum Winiarstwa. Winnica Julia na swój czwarty weekend  zaprasza w terminie 9-11 sierpnia)
     
    Uwaga. Winnice będą czynne w godzinach od 12.00 do 18.00. Osoby planujące wizytę na winnicy prosimy o kontakt telefoniczny z jej właścicielami w celu ustalenia dokładnych godzin prezentacji oraz odpłatności. 

Skontaktuj sie z nami!

Zadzwoń i umów sie na wizytę, zobacz jak do nas dojechać.