Dashboard
Gołąbki winne zawijane w liście winogron
autor: Kinga Koziarska – „Winnica Kinga”

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa (wołowina i wieprzowina)
  • 50 g ryżu
  • sześć pomidorów
  • dwie cebule
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie-trzy łyżki oliwy
  • filiżanka siekanej pietruszki
  • sól, mielony pieprz
  • szczypta papryki
  • łyżeczka oregano
  • 375 ml wywaru z jarzyn
  • 12-16 dużych liści winogron
  • masło do smarowania formy

Zbieramy liście winorośli. Blanszujemy w lekko osolonej gotującej się wodzie trzymając za ogonki liściowe (liść powinien się tylko lekko zważyć). Po zblanszowaniu ogonki odcinamy. Wkładamy do miski mielone mięso i ryż. Jedną cebulę i oba ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy i dodajemy wraz z posiekaną pietruszką. Wszystko mieszamy z mięsem na jednolitą masę, którą doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie zawijamy farsz w liście z winogron. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni C. Siekamy teraz drugą cebulę i musimy ją zeszklić na oleju. Obrane pomidory bez pestek kroimy w kostkę i dodajemy do oleju. Całość zalewamy wywarem z jarzyn i doprawiamy oregano. Tak przygotowanym sosem zalewamy przygotowane gołąbki i pieczemy przez 35-40 minut.